Honger maakt veel in mensen los. Sommigen vluchten naar een ander continent. Anderen verdwijnen in de criminaliteit. Weer anderen sterven. Met het project Food For LiFe Malawi (FFFM) is voedselgebrek voor altijd verleden tijd. Nooit meer honger! Duizenden staan in de rij om mee te doen.
„Zodra je op de vlucht bent, word je nooit meer wie je was. In Malawi zeggen ze: „Als je op reis gaat, kom je heel anders terug.” Vluchten is soms nodig, maar slechts weinigen worden gelukkig in een totaal andere cultuur. Zeker als je van de andere kant van de evenaar of van een ander continent komt. Ten diepste blijf je dan je leven lang vluchteling.
Met Food For LiFe Malawi hebben mensen geen reden meer om naar Europa te emigreren. Tien jaar geleden sprak ik een jonge vrouw van begin twintig. Haar grootste wens was om naar Europa te vertrekken. Voor haar klonk dat werelddeel als het paradijs: altijd geld en nooit meer honger. Gelukkig heeft haar moeder, Beatrice, ervoor gezorgd dat haar dochter in Malawi is gebleven. Daar is ze nu gelukkig en blij. Ze verdient geld met de verbouw van maïs en heeft altijd te eten.”
Goede oogst
„Ook al zijn er inmiddels meer dan 8.000 boeren die aan het project van stichting The Art of Charity deelnemen. De 5.000 ton mais die zij nu produceren op 750 HA is iedere dag genoeg eten voor 100.000 mensen. Er zijn nog duizenden andere die ook graag mee willen doen.
Begrijpelijk: wij leren hun hoe ze verrijkte compost kunnen maken, hoe zij hun maïs moeten planten en hoe God dan zorgt voor een goede oogst. Mede dankzij Zijn dauw waarvan ons systeem gebruikmaakt. Duizenden mensen, met name in het uiterste zuiden en noorden van Malawi, creperen van de honger. De eerste doden zijn inmiddels bij ons gemeld. Wat een drama. En het kan zo gemakkelijk anders. Zodra je (gratis) mee mag doen met FFFM, weet je zeker dat je nooit meer honger hebt.”
Muizen en termieten
„Honger hebben betekent dat je dagelijks op zoek naar voedsel gaat. In alle hoeken en gaten speur je naar iets eetbaars: spinnen, vliegen, insecten, larven, muizen, termieten. Al dan niet op een vuurtje gaar gestoofd. Het is allemaal amper te eten, maar ja: honger maakt rauwe bonen zoet, zegt een spreekwoord.
De Heere Jezus zegt daarentegen: „Wat u voor hen doet, heeft u voor Mij gedaan.” Sterven van de honger is afschuwelijk. Vooral voor moeders die wekenlang moeten toezien hoe het lichaam van hun kind wegkwijnt. En voor vaders die machteloos moeten aanzien hoe hun vrouw en kinderen lijden, ondanks hun keiharde werken.
Een paar jaar gelden ontmoette ik deze vrouw op de foto. Haar naam was Witness Mloja. Dat betekent stille getuige. Ik vroeg haar of ze niet bang was. Ze zei toen “Khumanya Muomboli wane wali moyo”. (ik weet dat mijn Verlosser leeft). Een paar dagen later is ze overleden. De hongerdood gestorven.
Rond de jaarwisseling vertrekken we weer voor bijna twee maanden naar Malawi. Deelnemers hebben dan gepland of gaan dat in die periode doen. Te beginnen in het zuiden. Meer dan 1.000 kilometer naar het noorden planten ze later. Voor onze lange en verre reis vragen wij u om uw steun en om u gebed.
Op onze nieuwe website kunt u dan de verhalen lezen die Dity wekelijks zal schrijven en op woensdag publiceert. U kunt die vinden op www.FoodForLifeMalawi.com/reisverhalen/
Hartelijke groet,
Bo en Dity Teerling