Oost-Europa commissie

Vanuit de Hervormde gemeente  is in 1991 de Oost-Europa commissie ontstaan. Oorspronkelijk ging deze onder de naam  “projectcommissie” door het leven.   De doelstelling was en is : steun aan de Christelijke scholen in Oost-Europa, dit in de ruimste zin van het woord. Het Christelijk onderwijs was in 1947 geheel door de staat opgeheven, en de (kerkelijke) gebouwen tot staats eigendom gemaakt. Godsdienstloos onderwijs was voortaan de eis, met Communistisch-Marxistische indoctrinatie. Na de “Wende” in 1989/1990 gaf de Hongaarse Staat de mogelijkheid aan kerkelijke gemeenten , hun vroegere eigendommen, hun school en andere kerkelijke gebouwen, weer van de Staat terug te eisen. Een paar jaar later gaf de Roemeense overheid aan de Hongaarse Reformatus (Hervormde) gemeenten dezelfde mogelijkheid. De gebouwen waren evenwel verschrikkelijk verwaarloosd. Al het meubilair was er uit, en ook de leermiddelen waren verdwenen.

Voor de kerkelijke gemeenten was het , financieel gezien, een onmogelijke opgave deze scholen weer te laten draaien. Deze nood werd ook in Nederland bekend, en zo kwamen er op veel plaatsen commissies en werkgroepen die hierin de helpende hand gingen bieden. Zo kwam er ook in Oosterwolde  één tot stand om hulp te bieden aan de Christelijke scholen in Oost-Europa, waarbij in eerste instantie Hongarije in het vizier kwam. Inmiddels zijn er ook projecten in Roemenië  en in de Oekraïne geholpen. Waarbij het bij de laatste met name gaat over de Roma scholen.

 In de loop der jaren zijn er al veel gemeentes bezocht en geholpen.  Hierbij noemen we speciaal  de gemeente van Magyaralmás vanwege het feit dat dit de eerst bezochte gemeente is, en waar we nog ieder jaar komen en zo de band met elkaar bewaren.

De eerste jaren zijn er veel acties gehouden en is er gecollecteerd  om geld bij elkaar te krijgen. In 1997 is het idee ontstaan om een kringloopwinkel te starten t.b.v.  de projecten in Oost-Europa.  Er is contact gezocht met de Oost-Europa commissie van Oldebroek om dit gezamenlijk op te pakken.  De winkel bleek al gauw een succes te zijn, de ruimte was spoedig te klein. Zodoende kon er na een aantal jaren een nieuwe winkel worden geopend in Oldebroek aan de Elzenweg. Hier werken zo’n 80 vrijwilligers en geven een deel van hun vrije tijd t.b.v. onze naaste in Oost-Europa.

Jaarlijks worden door de commissie, zo veel als mogelijk, de gemeenten in Oost-Europa bezocht welke van ons steun ontvangen. Enerzijds worden zo niet alleen de contacten onderhouden, maar wordt ook gezien hoe de financiën besteed worden.