Geliefde gemeente,
Op woensdag d.v. 26 oktober willen wij als kerkenraad een gemeenteavond beleggen. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd. Aanvang 19.30 uur. Op deze avond komen de volgende punten aan de orde:
- 6 jaarlijkse stemming
- Plaatselijke regeling
- Evaluatie afgelopen periode en visie op de te beroepen predikant.
1) 6-jaarlijkse stemming
Voor nadere informatie hierover zie bijgevoegde brief. Daarnaast moet worden opgemerkt dat aan deze verkiezing alleen belijdende leden deel mogen nemen.
2) Plaatselijke regeling en het horen van de gemeente
Elke kerkelijke gemeente verbonden aan de PKN heeft een Plaatselijke Regeling waarin het één en ander staat geschreven over het leven en werken binnen de gemeente. In de Plaatselijke Regeling kan ook opgenomen worden dat de kerkenraad een predikant verkiest. Maar de gemeente moet hier wel over worden gehoord en daarna moet het Breed Moderamen van de PKN hiervoor toestemming geven. Op de gemeenteavond bent u in de gelegenheid om hierover mee te praten.
3) Evaluatie afgelopen periode en visie op de nieuw te beroepen predikant.
Om goed zicht te krijgen op wat we als gemeente nodig hebben in een predikant heeft in de kerkenraadsvergadering van september een evaluatie plaatsgevonden van de afgelopen 9 jaar. Deze evaluatie is gedeeld en besproken met de beroepingscommissie (met hierin de drie gemeenteleden). Met deze evaluatie in de hand kunnen we ook weer verder denken over de toekomst en wat we nodig hebben. Op de gemeenteavond willen we de kernpunten uit deze evaluatie met u delen en willen we uw inbreng meenemen in de afronding van de profielschets.
Als kerkenraad zien we uit naar uw aanwezigheid op deze avond.
Bijlage:
- info 6-jaarlijkse stemming
Het is zes jaar geleden dat de 6-jaarlijkse stemming m.b.t. de ambten heeft plaatsgevonden. Toen heeft de gemeente hierover gestemd en is de procedure gevolgd waarbij er gewerkt werd met “verkiezing door dubbeltallen”. Omdat de termijn van zes jaar is verstreken, willen we de voornoemde stemming laten plaatsvinden op de ingelaste gemeenteavond.
Hierna zal het één en ander worden uitgelegd, zodat u weet wat de zes-jaarlijkse stemming precies inhoudt.
De kerkorde van de PKN kent twee procedures voor de verkiezing van ouderlingen en diakenen. De zogenaamde “standaardprocedure” en “verkiezing door dubbeltallen”.
Standaardprocedure
In de standaardprocedure blijven alle bevoegdheden m.b.t. het verkiezen van ambtsdragers berusten bij de gemeente zelf. Als het aan de orde is, wordt aan de gemeente gevraagd aanbevelingen in te dienen voor een ambt. Er kunnen dan namen worden ingediend voor het ambt van bijvoorbeeld ouderling of diaken. Als er voor een bepaald persoon meer dan 10 aanbevelingen binnenkomen van stemgerechtigde leden, dan moet de kerkenraad deze persoon op een lijst plaatsen van te kiezen personen (verkiezingslijst).
Stel dat voor een bepaald ambt maar 1 persoon is met meer dan 10 aanbevelingen, dan kan de kerkenraad deze persoon als verkozen beschouwen. Zijn voor het ambt echter 2 of meer personen die elk afzonderlijk meer dan 10 aanbevelingen vanuit de gemeente hebben, dan maakt de kerkenraad voor dat ambt een verkiezingslijst op. Op deze verkiezingslijst staan de namen van de personen die meer dan 10 aanbevelingen hebben, maar deze lijst kan ook nog worden aangevuld met lidmaten die zijn toegevoegd door de kerkenraad. Vervolgens kan de gemeente de perso(o)n(en) kiezen die volgens hen voor het ambt in aanmerking komen. Hierbij geldt wel dat een gekozen persoon een minimaal aantal stemmen moet hebben van de helft + 1.
Als voor een bepaald ambt geen bindende aanbevelingen (minimaal 10) zijn binnengekomen, dan moet de kerkenraad zelf in de vacatures van het ambt voorzien.
Verkiezing door dubbeltallen
De verkiezing van ambtsdragers, door het stellen van dubbeltallen, kan alleen worden gevolgd als de gemeente de kerkenraad daarvoor heeft gemachtigd voor een periode van ten hoogste 6 jaar (deze 6 jaar zijn dus verstreken). Het belangrijkste verschil met de hier voornoemde “standaardprocedure” is dat de kerkenraad zelf bindende dubbeltallen opstelt voor een vacature, en dat zij daarbij niet verplicht is zich te houden aan aanbevelingen die zijn gedaan door de gemeente. De gemeente draagt hierbij als het ware een stukje van haar bevoegdheid over aan de kerkenraad. In de praktijk gaat de “verkiezing door dubbeltallen” als volgt. Als er een vacature is voor een ambt, dan vraagt de kerkenraad aanbevelingen aan de gemeente.
Als er door de gemeente geen namen voor een vacature worden ingediend die door 5 of meer stemgerechtigde leden worden ondersteund, dan gelden binnengekomen aanbevelingen (namen) als advies. De kerkenraad mag vervolgens zelf iemand verkiezen.
Als er door de gemeente meerdere namen voor een vacature zijn ingediend, maar waarbij maar 1 naam wordt ondersteund door 5 of meer stemgerechtigde leden, dan kan de kerkenraad met deze aanbeveling meegaan en deze persoon als verkozen verklaren. Er hoeft dan ook geen stemming plaats te vinden door de gemeente. Als de kerkenraad deze aanbeveling niet overneemt, dan is de kerkenraad verplicht voor deze vacature een dubbeltal te stellen. Vervolgens kan er door de stemgerechtigde leden van de gemeente worden gekozen.
Stel dat door de gemeente meerdere namen van personen voor een vacature worden ingediend die door 5 of meer stemgerechtigde leden worden ondersteund, dan is de kerkenraad ook verplicht om een dubbeltal op te stellen. Echter zij is hierbij niet gebonden aan de aanbevelingen.
Middels bovenstaand schrijven hopen we dat één en ander iets duidelijker wordt. We zijn ons er echter goed van bewust dat de stemmingsprocedure wel moeilijk is, maar we zijn hierbij gebonden aan de regels die de kerkorde stelt.
Zoals u weet is er binnen onze gemeente de laatste 6 jaar gewerkt met “verkiezing door dubbeltallen”. We merken als kerkenraad (maar ook u als gemeente zult dat gemerkt hebben) dat het steeds moeilijker wordt om vacatures voor de ambten vervuld te krijgen. Omdat het werk in Gods koninkrijk doorgang moet vinden, is het zeer belangrijk dat de ambten vervuld worden en dat mannen hiertoe ook een roep ervaren, als die komt. Als kerkenraad krijgen we door de huisbezoeken beter zicht op wat er leeft binnen de gezinnen en wat er leeft in de harten van mensen. Mede gelet hierop vragen wij ook het vertrouwen van u om als kerkenraad opnieuw dubbeltallen te mogen stellen.